Algemeen – 23 Nov 2022
Iedereen droomt ervan, wij, zij en jij ook. De baan van je dromen. Het werk waar je energie van krijgt en stiekem gewoon zin in hebt na het weekend. Dat wanneer je oom, tante of net die persoon waarvan het leven altijd piekfijn in orde lijkt, ernaar vraagt je opgelucht kan zeggen "ik heb werk waar ik zo gelukkig van word!" Dat is precies waar Ohana Stone voor gaat. Jou die baan bezorgen. Maar daarvoor hebben we wat input van jou nodig! Wie ben je, wat vind je leuk, wat kun je en vooral wat wil je. Ben jij klaar voor het solliciteren op die droombaan? Hier komen jouw zes tips!
Droombaan tip 1: maak een plan
Heb jij een perfect beeld van jouw droombaan? Perfect! Heb jij een perfect beeld van wat in ieder geval niet jouw droombaan is? Super! Beide zijn ze even belangrijk. In alle twee de gevallen raad ik je aan om een plan te maken. Uiteraard zijn er altijd mensen die per toeval hun droombaan in rollen. En dat kan heel goed, begrijp mij niet verkeerd. Maar er zijn ook zeker veel mensen, zoals jij en ik, die dat niet hebben. Dus wat hebben wij dan nodig? Een plan!
Wat vind je leuk? Welke route wil jij bewandelen? Via welke wegen of eerdere banen kun jij bij die droombaan terecht komen? Zijn daar bepaalde ontwikkelingen voor nodig? En stel het lukt niet… Wat is dan je back-up plan? Dit kun je allemaal eenvoudig verwerken in een mind map.
Solliciteren op die droombaan gebeurt niet vanzelf. Maar hoeft ook niet in één keer. Onthoud dat heel goed. Doe het stap voor stap. Eerst stap 1 en dan nu stap 2. Oftewel tijd voor de tweede tip.
Droombaan tip 2: luister niet naar anderen
Hoe lief en goed iedereen het soms ook bedoeld, je hebt gewoon niet altijd zin in ongevraagd advies. Niet wanneer je je studie koos, niet over het soort behang in je eerste appartement en nu ook niet voor je baan. Jij weet het beste wat je denkt, maar vooral wat je voelt. Een gedachte kun je met anderen delen en misschien nog wel goed uitleggen. Maar een gevoel, dat is iets wat niemand 100% kan begrijpen. Je kunt het proberen en proberen, maar voelen wat jij voelt kan niemand. Daarom raad ik je aan om dicht bij jezelf te blijven. Dat is altijd het belangrijkste. En wil je toch wel advies? Dan sta ik, je familie en vrienden sowieso voor je klaar.
Droombaan tip 3: onderzoek je mogelijkheden
Je zit nu niet op je plek, dat is duidelijk. Maar zijn het de werkzaamheden die je minder vindt of is het de manier van werken? Bekijk eens hoe het er bij andere ondernemingen aan toe gaat. Kijk naar het gemiddelde dienstverband, de groei of krimp die het bedrijf de afgelopen jaren heeft meegemaakt, vraag verhaal bij je misschien toekomstige collega’s die er al langer werken en misschien wil je het gesprek wel open aangaan met iemand die naar al werkt. Ontdek wat er buiten je eigen werkgever mogelijk is en kijk of dat beter voelt. Verder kun je natuurlijk ook altijd navraag doen bij onze recruiters. Wij luisteren naar wat jij leuk vindt en kunnen je wellicht een nieuwe invalshoek bieden.
Droombaan tip 4: kies verkeerd
‘Uhm leuk Ferani, maar wacht heel even. Ik wil solliciteren op mijn droombaan en nu zeg jij dat ik verkeerd moet kiezen?‘JA dat klopt! Verkeerd kiezen betekent dat je op een plek terecht komt, waar je niet hoort. En daar wil je zo snel mogelijk weg. Maar voordat je dat doet, kijk je als het goed is, naar waarom je daar niet hoort.
Zie het als daten. Je duikt toch ook niet gelijk een huwelijk in met iemand die je misschien 2 of 3x 1 uurtje hebt gesproken? Misschien het begin van een relatie, maar een huwelijk zal direct een hele grote impact hebben op de rest van je leven. Natuurlijk kun je gelijk de ware treffen, maar dit gebeurt vaker niet dan wel. En zo is dat ook met solliciteren.
En dit brengt mij direct bij tip 4 voor jouw droombaan.
Droombaan tip 5: leer van je ervaringen
We hebben een plan, we volgen ons eigen gevoel en toch hebben we verkeerd gekozen. Wat ben je goed bezig! Want er is niks mis mee om op je gezicht te gaan. Een verkeerde keuze is achteraf gezien namelijk nooit een verkeerde keuze. Je hebt ervaren, geleerd en uiteindelijk geconcludeerd. Althans ik hoop dat je er conclusies uit trekt. Je vorige banen waren het dus blijkbaar niet. Maar waarom niet? Wat vond je vervelend? Wat ging er goed? Was het de werkgever of het werk? Een reflectie is altijd waardevol.
Neem deze ervaringen mee in het solliciteren op jouw droombaan!
Droombaan tip 6: geef niet op
Last but not least, geef niet op. Soms duurt de weg langer dan gedacht of de weg gaat helemaal anders. Waar je een afslag naar links verwachtte, ging de weg rechtdoor. En dat is goed. Het past misschien niet in je plan, maar dat plan is enkel een houvast en geen vaste richtlijn. Wees dus ook niet bang om je plan te wijzigen. Want wat nou als je droombaan anders lijkt dan je toen bedacht had?
Mocht je meer tips of hulp willen voor die droombaan? Ohana Stone staat voor je klaar!