Het belang van flexibiliteit voor Gen Z en millenials: hoe kunnen bedrijven hierop inspelen?

Algemeen – 04 Dec 2023 door Davey Steenbergen

Het belang van flexibiliteit voor Gen Z en millenials: hoe kunnen bedrijven hierop inspelen?

De huidige arbeidsmarkt is aan het veranderen en je krijgt te maken met generaties met andere behoeften. Het is belangrijk om je hierin te verdiepen en te weten hoe je hiermee om moet gaan. In dit blog neem ik je mee in de behoeften van Generatie Z en van millenials en benoem ik mogelijkheden hoe bedrijven deze generaties aan kunnen trekken.

 

Hybride, remote of liever op kantoor?

Deloitte's 2023 Survey heeft onderzocht wat de attitude is van meer dan 22.000 mensen uit Generatie Z en millenials met betrekking tot werk. Dit onderzoek toont aan dat zowel Generatie Z als millenials een grote voorkeur hebben voor hybride of remote werken. En niet alleen in Nederland, maar in alle landen en ongeacht demografische factoren. Het is duidelijk dat er wat is veranderd de afgelopen jaren en het is van belang om hier goed op in te spelen.

Een shift in het ideaalbeeld

De gehele week van 9 tot 5 op kantoor zitten. Dit is niet meer echt het ideaalbeeld van de huidige generatie. Waar vroeger 'de corporate ladder beklimmen' vaak een droom voor mensen was, hecht Generatie Z veel meer waarde aan een goede werk- en privébalans. Tijdens de corona-pandemie heeft er een grote verandering plaatsgevonden. Waar thuiswerken eerst bijna nergens voorkwam en iedereen standaard op kantoor werkte, moest iedereen nu juist noodgedwongen thuiswerken. Meetings werden online calls en er moest een hoop aangepast worden. Dit was natuurlijk eerst even wennen, maar uiteindelijk begon men de voordelen hiervan in te zien. Het zorgt namelijk voor een hele boel meer flexibiliteit, en laat dat nou net een belangrijke kernwaarde zijn voor Generatie Z en Millenials. Zonde om als bedrijf hier niets mee te doen.

Verschillende mogelijkheden voor flexibiliteit

Deze flexibiliteit kan je op verschillende manieren doorvoeren. Generatie Z en Millenials hechten waarde aan het hebben van een keuze en graag zelf willen bepalen waar ze werken. Dit kan bijvoorbeeld remote zijn vanaf een mooi eiland, waarbij er voor een langere tijd vanaf een andere plek wordt gewerkt. Wel gaat de voorkeur uit naar een gemeenschappelijke werkplek om samen te werken of collega's te ontmoeten. Maar het kan natuurlijk ook hybride werken betekenen, waarbij er enkele dagen thuis wordt gewerkt en de overige dagen op kantoor. Als bepaalde taken gewoon makkelijk zijn om te voltooien vanaf huis, moet dit toch mogelijk zijn?

Een vast schema en persoonlijk contact

Een deel van Generatie Z en de millenials houdt wel van vastigheid binnen hybride werken. Vaste afspraken met betrekking tot tijden en dagen, zodat werknemers niet naar een leeg kantoor gaan en een vast schema hebben.

Generatie Z en millenials hechten wel waarde aan persoonlijk contact. Minder dan 2 op de 10 respondenten ziet het zitten om 100% remote te werken, waarbij ze helemaal nooit naar een fysieke werkplek gaan. Een groot deel hecht ook waarde aan het klimaat en wilt hier ook aan bijdragen door meer thuis te werken.

 

 

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.